Martin Andersen Nexø Museet · Litteraturens Hus

• HUSK: Litteraturens Folkemøde 2025 •
Læs mere her og se, hvem du kan møde

 

· Flere muligheder ved siden af besøget på museet ·

Museet tilbyder foredrag i bred relation til Martin Andersen Nexøs forfatterskab. På museet og gerne hvor det ellers måtte ønskes (f.eks. i foreninger, medborgerhuse o.l.)

Vi fortæller om Martin Andersen Nexøs forfatterskab og hvorfor han stadig er aktuel. Og om forbindelsen til nutidige forfattere, der - ligesom Martin Andersen Nexø gjorde det - skriver med hjertet og den sociale indignation.

Desuden afholdes særlige arrangementer.

Kontakt Ingrid Kofod Larsen for mere information og aftale:
E-mail: info@andersennexoe.dk · Tlf.: +45 5649 4542

Eksempler til inspiration

Martin Andersen Nexøs barndomshjem i Ferskesøstræde

I 1878 havde Martin Andersen Nexøs far - Hans Jørgen Andersen - købt en byggegrund af Nexø Kommune - beliggende i den sydlige del af byen på Nexø markjorder.

Her byggede faderen et hus til familien ("Under aaben Himmel" - side 105), som flyttede ind i 1882. Selv om Martin Andersen Nexø blot boede i huset i tre år - fra 1882-84 - er huset i Ferskesøstræde 36 blevet hans barndomshjem.

Huset blev fredet i 1983, og har siden sommeren 1990 været museum for forfatteren. Her vises en samling af portrætmalerier og fotografier af forfatterens liv og virke. Desuden vises fotos fra filmatiseringer, personlige effekter med tilknytning til Martin Andersen Nexø og møbler fra tiden 1880-1900.

Samlingen omfatter flere hundrede fotokopier af forfatterens håndskrevne breve, noveller, artikler med mere samt et stort udvalg af forfatterens bøger på mange forskellige sprog.

I udstillingen kan afspilles lydfiler (mp3), hvor dr. phil. Henrik Yde fortæller om de mest markante effekter. Her er en smagsprøve.

I udstillingen i "vaskehuset" i gården vises en film om forfatterens liv.

Foran huset står en en buste af Martin Andersen Nexø - udført af Harald lsenstein.

Se her unikke videosekvenser fra omgivelser og museum produceret af Kristoffer Linus:

 Flyv ind over museet fra syd
 Se museet - sådan lidt fra oven
 Et kig rundt i museet